< terug naar overzicht

De week van de statushouder

“Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat statushouders sneller en eenvoudiger mee kunnen doen in een betrokken Almelose samenleving?”
 
Een vraag waar veel gemeentes in Nederland mee worstelen, en zeker geen eenvoudig vraagstuk. Er zijn veel verschillende belangen en meningen. En rond statushouders staan die belangen op scherp, dat behoeft geen uitleg.
 
Het was ook de startvraag van de ‘Week van de Statushouder’ in Almelo. Met een groep van 15 statushouders en 20 betrokken professionals is in een week toegewerkt naar de bouwstenen voor een ‘persoonlijk integratie programma’. Met statushouders samenwerken vraagt tijd voor een goede dialoog. Er is een taalbarrière, er zijn cultuurverschillen. Maar een dialoog in kleine groepen, waarin ruimte is voor mensen om elkaar te helpen om zich verstaanbaar te maken én begrepen te voelen is mogelijk. En het leverde waardevolle inzichten op. Over het belang van maatwerk, de niet te onderschatten hulp van Nederlandse buren of vrienden, het belang van het snel leren van de taal en de wachtlijsten daarin, en hoe alles in Nederland pas begint als je een huis hebt (je hebt voor alles een adres nodig). En ons eigen inzicht, wij zijn moe na een ochtend ingespannen luisteren naar mensen die je lastig verstaat, dat hebben zij dus elke dag, dat is iets waar we allemaal nog nooit over nagedacht hadden.
 
Vervolgens wordt in een gespreksronde met 30 professionals op het gebied van werk, onderwijs, gezondheid en wonen duidelijk dat er al ongelofelijk veel is, maar er is geen samenhang. Ook professionals zien door de complexe regelgeving en de veelheid aan partijen die een rol spelen niet meer waar ze moeten beginnen.
 
Essentieel is het maken van één centraal punt, zowel voor statushouders zelf als voor professionals. Vanuit dat centrale punt wordt door de gemeente, vluchtelingenwerk en de statushouders samen een persoonlijk integratie plan gemaakt. Zij hebben een overzicht van het aanbod in Almelo en kunnen, op basis van persoonlijke behoefte een programma samenstellen. Mede geïnspireerd door de aanpak in Leiden, gepresenteerd Jos Valk , maar dan wel in een Almelose jas gestoken.
 
De groep van 15 statushouders heeft zichzelf opgeworpen als mede ontwikkelaar voor de verdere ontwikkeling. Zij zijn de eersten met wie een Persoonlijk Integratie Programma gemaakt gaat worden, en vanuit hun ervaringsdeskundigheid wordt het programma verder ontwikkeld.